Διεθνές Έτος Χημείας 2011 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το 2011 έχει ανακηρυχθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Διεθνές Έτος Χημείας. Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει σειρά εκδηλώσεων για αυτό τον λόγο. Άλλες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, άλλες σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, άλλες στους ίδιους τους χημικούς.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και ώρα 19:00 στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Θα είναι ανοιχτή για όλο το κοινό και ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνεται προς την πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πτυχιούχων και φοιτητών. [Περισσότερα] [Δημοσιότητα: ηλεκτρονική Καθημερινή 24/5/2011 (αντίγραφο)]

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο Α15 του Τμήματος Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη θα πραγματοποιηθεί σειρά σύντομων ομιλιών από μη χημικούς με κοινό θέμα την συνεισφορά της Χημείας στην εργασία του κάθε ομιλητή. [Περισσότερα]

Η αρχική ιδέα για το επόμενο τμήμα ήταν η εξής: Κατά το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου 2011 θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Χημείας που απευθύνονται προς τους συμφοιτητές τους, τους καθηγητές τους, τους γονείς και φίλους τους και όποιους άλλους ενδιαφέρονται. Οι εκδηλώσεις θα ποικίλουν από σοβαρές επιστημονικές παρουσιάσεις και συζητήσεις ως σάτιρες, επιδείξεις παντός τύπου και μαγειρικές απόπειρες.

Όμως τελικά σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα με ομιλίες (κυρίως) φοιτητών την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011, αλλά θα περιλαμβάνεται και πιο ανάλαφρο θέ(α)μα. [Περισσότερα]

Την ίδια ημέρα, το βράδυ, με αφορμή το Έτος Χημείας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τον Τρ. Καραντάση, καθηγητή Ανόργανης Χημείας στο ΕΚΠΑ μεταξύ 1939 και 1957. [Περισσότερα]

Για το φθινόπωρο προβλέπεται μια φοιτητική χημική θεατρική παράσταση με θέμα το οξυγόνο.

Με το νέο ακαδημαϊκό και σχολικό έτος θα δοθεί έμφαση σε εκδηλώσεις για τα σχολεία, τους μαθητές και τους καθηγητές τους. Πρώτη έχει σειρά μια επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών στις 17 Δεκεμβρίου 2011 η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Μπορούν να συμμετάσχουν καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν Χημεία σε Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων ή άλλων βαθμίδων (π.χ. δάσκαλοι Δημοτικού) είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.

Μετά το τέλος κάθε ομιλίας προβλέπεται χρόνος για συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού. Μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις που προέκυψαν από την προηγηθείσα ομιλία ή εμπίπτουν στο γενικότερο θέμα της ομιλίας.

Σε μια εβδομάδα μαζικών επισκέψεων μαθητών σχολείων στην πανεπιστημιούπολη θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά πτυχές της εκπαίδευσης και της έρευνας των χημικών. Αργότερα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του Τμήματος Χημείας επί 2 μήνες στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο η εβδομάδα επισκέψεων των μαθητών.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε ορισμένες είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την αρτιότερη πραγματοποίησή τους.


Δελτίο τύπου για τις πρώτες εκδηλώσεις (8/6/2011)