Πολιτισμός και Χημείας

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Χημείας 2011, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε μεταξύ άλλων εκδηλώσεων μια ημερίδα με θέμα "Πολιτισμός και Χημεία" η οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Η ημερίδα αυτήπραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 20911 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στο Αμφιθέατρο Α15 του Τμήματος Χημείας με συμμετοχή 50 περίπου ακροατών. Το επίπεδο συμμετοχής κρίνεται χαμηλό και αποδίδεται αφενος μεν σε μειωμένο ενδιαφέρον του εν δυνάμει ακροατηρίου για τέτοια επιμορφωση και αφετέρου στην καθυστερημένη ανταπόκριση των φορέων που έχουν πρόσβαση στο πιθανό ακροατήριο (Υπουργείο Παιδείας, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ελλήνων Φυσικών) στους οποίους είχε σταλεί σχετική πρόσκληση.

Για λόγους αρχείου μπορείτε να δείτε εδώ την σελίδα με το πρόγραμμα, την δήλωση συμμετοχής και τους τρόπους προσελεύσεως.

Φωτογραφίες από την ημερίδα

Ο κ. Θεόδωρος Αραμπατζής, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπτύσσει το θέμα "Η εξέλιξη των εννοιών στις θετικές επιστήμες".

Ο κ. Θεοδόσιος Τάσιος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αρχίζει την ομιλία του με θέμα "Επιστήμη και Ηθική" δηλώντάς μεταξύ άλλων την έντονη αντίθεσή του για τις τοιχογραφίες που τον περιβάλλουν.

Ο π. Μαρίνος Πιτσικάλης, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπτύσσει το θέμα "Σύγχρονες εξελίξεις στη μακρομοριακή χημεία".

"Η εξέλιξη του χημικού δεσμού" είναι το θέμα το οποίο ανέλυσε ο κ. Αριστείδης Μαυρίδης, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέτοντας τις ιστορικές βάσεις του ζητήματος, διαβάζοντας το κείμενό του και κατόπιν δίνοντας στον πίνακα χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τρόπων περιγραφής των χημικών δεσμών σε απλά μόρια όπως το H2, το H2O, το O2.





Μετά από κάθε ομιλία ακολουθούσε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση. Η ημερίδα έληξε περί τις 17:00.


Δελτίο τύπου του Τμήματος Χημείας για την εκδήλωση.

Άλλες εκδηλώσεις για το Διεθνές Έτος Χημείας