Χημείον.

Η διδασκαλία της χημείας, δι' έλλειψιν καταλλήλου χώρου εν τω προσωρινώ κτηρίω του πανεπιστημίου, εγίνετο εν τω βασιλικώ φαρμακείω τω διευθυνομένω υπό του καθηγητού της χημείας Ξ. Λάνδερερ. Ότε συνετελέσθη τον νέον κτήριον, το μεν λεγόμενον χημικόν εργαστήριον εγκατέστη εν τινι των υπογείων θαλάμων του πανεπιστημίου, η δε διδασκαλία εγίνετο εν τη αιθούση της φιλοσοφικής σχολής, προσηλουμένου εκάστοτε εις το γείσον της διδασκαλικής έδρας πίνακος οριζοντίου, εφ' ου ετίθεντο, μεταφερόμενα εκ του υπογείου, τα ολίγα χημικά όργανα τ' απαραίτητα δια την διεξαγωγήν χημικού μαθήματος.
Η κατάστασις αύτη διήρκεσε μέχρι του 1866, ότε διωρίσθη καθηγητής της γενικής χημείας ο Αναστ. Χρηστομάνος, όστις, διασκευάσας μετ' επιμελείας το εν τω υπογείω εργαστήριον και πλουτίσας αυτό διά των ιδιοκτήτων αυτού χημικών συσκευών και οργάνων, προσέδωκε μεν αυτώ όψιν ευπρόσωπον, αλλά κατέστησεν εμφανιστέρεαν την και άλλως καταφανή ανεπάρκειαν και ακαταλληλότητα του χώρου εις τα ανάγκας του χημείου.
Απεφασίσθη λοιπόν να ανοικοδομηθή ίδιον κτήριον διά το χημείον επί του αγορασθέντος προς τούτο γήπεδου, και μέχρις ου ανοικοδομηθή το νέον κτήριον εγκατεστάθη το χημείον εν τη αγορασθείσα οικία Παπαδοπούλου. Λόγω ελλείψεως χρημάτων μόλις τω 1887 ετέθη ο θεμέλιος λίθος του νέου χημείου επί τη βάσει σχεδίου του αρχιτέκτονος Ερν. Τσίλλερ και τω 1889 εγκατεστάθησαν εν αυτώ τα εργαστήρια της γενικής και της φαρμακευτικής χημείας, ολίγον δε βραδύτερον και το της πειραματικής φυσικής.
Το χημείον, υπό την διεύθυνσιν του Αν. Χρηστομάνου, κατέλαβε θέσιν περίοπτον μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων του πανεπιστημίου.
Κατ' Αύγουστον του 1910 [1911] το κτήριον του χημείου εγένετο παρανάλωμα πυρκαϊάς, εξ ής κατεστράφησαν πάντα σχεδόν τα όργανα της χημείας και μόνον μέρος των οργάνων της φυσικής διεσώθη. Ένεκα τούτου, επί μίαν περίπου δεκαετίαν, το τε χημείον και το εργαστήριον της φυσικής ελειτούργησαν εν τω κατά τους Αμπελοκήπους μαρασλείω οικοδομήματι.
Από του 1918, συντελεσθείσης της οικοδομής συν τη προσθήκη και τρίτου ορόφου, εγκαθιδρύθησαν εν αυτή τα εργαστήρια της χημείας, φυσικής και βοτανικής μετά του βοτανικού μουσείου, και τω 1926, μετά την προσθήκην και τετάρτου ορόφου, εγκατέστη εν αυτώ και το φαρμακευτικόν χημείον.

Πηγή: Από το λήμμα Πανεπιστήμιο με συντάκτη τον Δ. Α. Δημητριάδη, γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εγκυκλοπαίδειας "Πυρσός", τόμος ΙΘ', σελ. 522, στήλη γ.
Απόσπασμα του κειμένου