Η εν λόγω ομιλία στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή της Επιστήμης της Χημείας στην Επιστήμη της Συντήρησης και να προβάλει την αλληλένδετη σχέση τους σε επίπεδο πρωτογενούς αλλά και εφαρμοσμένης έρευνας.
Η ομιλία είναι δομημένη σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη επιχειρείται να παρουσιαστεί το αντικείμενο που πραγματεύεται η Επιστήμη της Συντήρησης και τα βασικά μεθοδολογικά στάδια που ακολουθούνται για την διατήρηση ενός Τεκμηρίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην συνέχεια μέσα από την περίπτωση του ξύλου ως υλικού κατασκευής ενός τέχνεργου, παρουσιάζονται οι φυσικοχημικοί και βιολογικοί μηχανισμοί αλλοίωσής του σ' ένα υδάτινο οικοσύστημα. Με παραδείγματα εφαρμοσμένης Χημείας παρουσιάζονται α) οι μέθοδοι ανάλυσης που εφαρμόζονται για τη διαπίστωση και τεκμηρίωση της φθοράς του, αλλά και την κατανόηση των διεργασιών που έχουν συντελέσει σε αυτήν την αλλοίωση και β) οι μέθοδοι και τα υλικά που εφαρμόζονται για την συντήρηση του ένυδρου ξύλου.
Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται οι βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες αλλοίωσης του ξύλου σ' ένα χερσαίο οικοσύστημα και περιγράφονται συνοπτικά όλα τα στάδια συντήρησης ενός ξηρού ξύλινου τεχνουργήματος, που είναι άμεσα συνυφασμένα με την Χημεία. Υλικά όπως διαλύτες, απορρυπαντικά, χηλικά αντιδραστήρια, συνθετικά και φυσικά πολυμερή κ.λ.π., περιγράφονται μέσα από τις εφαρμογές τους στην Συντήρηση.
Η εν λόγω ομιλία καταλήγει στο ότι η Χημεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η Συντήρηση για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε ζητήματα που προκύπτουν στα στάδια της Διάγνωσης, της Επεμβατικής Συντήρησης και της Προληπτικής Συντήρησης, ενός αντικειμένου ή Μνημείου της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Ομιλήτρια: Αναστασία Πούρνου
Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας
Ώρα: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013, 11:00