Μεταλλοφωσφονικά Υβριδικά Υλικά: Σύνθεση, Αρχιτεκτονική, Λειτουργικότητα

Το πεδίο των υβριδικών υλικών γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη χάρη στη διαθεσιμότητα πληθώρας νέων υποκαταστατών. Ο κύριος όγκος των δημοσιεύσεων αναφέρεται σε πολυκαρβοξυλικούς υποκαταστάτες, αν και τελευταία αυξάνεται ραγδαία η χημεία συναρμογής με βάση πολυ-ετεροκυκλικούς υποκαταστάτες. Η κατηγορία υποκαταστατών με βάση την φωσφονική ομάδα (R-P(O)(OH)2) παρουσιάζει ελκυστικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών, είναι η δυνατότητα διπλής αποπρωτονίωσης, η θερμική και υδρολυτική σταθερότητα, και η ικανότητα συναρμογής με σχεδόν οποιοδήποτε μεταλλικό ιόν του Περιοδικού Πίνακα.

Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες του Εργαστηρίου μας στην προσέγγιση της χημείας των μεταλλοφωσφονικών υλικών, καλύπτοντας τη σύνθεση, τις δομές και τις ιδιότητες (με έμφαση στις εφαρμογές) τέτοιων υλικών.

Τα μεταλλικά ιόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι αλκάλια (Li, Na, K, Cs), αλκαλικές γαίες (Mg, Ca, Sr, Ba), μέταλλα μεταπτώσεως (Mn, Ni, Cu, Zn, Cd), και λανθανίδες (La, Ce, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er). Οι φωσφονικοί υποκαταστάτες που εξερευνήθηκαν είναι είτε μονοφωσφονικά, διφωσφονικά, τριφωσφονικά και τετραφωσφονικά οξέα, αλλά και «μεικτά» φωσφονικά, δηλ. που περιέχουν και άλλες λειτουργικές ομάδες, π.χ. καρβοξύλια.

Εκτός από τη χαρτογράφηση της συνθετικής και δομικής χημείας των παραγομένων υλικών, θα συζητηθούν και εφαρμογές τους στην προσρόφηση αερίων, στην πρωτονιακή αγωγιμότητα και στην αντιδιαβρωτική προστασία μεταλλικών επιφανειών.

Ομιλητής: Κώστας Δημάδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας
Εργαστήριο Μηχανικής, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Κρυστάλλων
Τομέας Ανοργάνου Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ώρα: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 13:00