ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τις βιομηχανίες τροφίμων περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απομονωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά στα τρόφιμα. Τέτοια είναι τα υπολείμματα των ελαιούχων σπόρων (π.χ. σόγιας, ηλιόσπορου, βαμβακόσπορου κ.α.) μετά την παραλαβή των ελαίων ή τα παραπροϊόντα κονσερβοποίησης τομάτας ή φρούτων (τοματόσπορος, πυρήνες ροδάκινου, βερύκοκου, μήλου κ.α). Τα παραπροϊόντα αυτά περιέχουν αξιόλογες ποσότητες πρωτεϊνών, ενώ οι πρωτεΐνες τους έχει αποδειχθεί ότι είναι υψηλής ποιότητας (πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα). Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν αυτά τα υλικά αξιοποιήσιμα για την παραγωγή διαφόρων πρωτεϊνικών προϊόντων. Από πρωτεϊνούχα υλικά έχουν αναπτυχθεί τεχνικές μέσω των οποίων λαμβάνονται πρωτεϊνικά προϊόντα όπως: πρωτεϊνικά άλευρα, πρωτεϊνικά συμπυκνώματα και πρωτεϊνικά υπερσυμπυκνώματα με περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες 45, 70 και 90% αντίστοιχα. Για την παραγωγή πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξηρές ή υγρές μέθοδοι που επιδιώκουν την απομάκρυνση ξένων συστατικών και τον εμπλουτισμό του προϊόντος σε πρωτεϊνικά συστατικά. Για την παραλαβή πρωτεϊνικών υπερσυμπυκνωμάτων, όπου επιχειρείται απομόνωση των πρωτεϊνών, έχει αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία η οποία στηρίζεται στη διαλυτοποίηση - καταβύθιση των πρωτεϊνών.

Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Τζιά, Αν. Καθηγήτρια, Εργ. Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ
Ώρα: Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2005, 13:00