Στην ομιλία αυτή παρουσιάζεται μια νέα παγκοσμίως θεωρία για τον τρόπο σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών, μέσα από μια νέα προσέγγιση στο θέμα.
Η θεωρία αυτή ενοποιεί τις υπάρχουσες θεωρίες που δέχονται τη φλεγμονή σαν αίτιο για την αθηρωμάτωση και την αρτηριοσκλήρυνση, υποδεικνύει τον φλεγμονώδη παράγοντα (PAF, Platelet-Activating Factor) που είναι υπεύθυνος για την πρόκληση της αθηρωμάτωσης και συμπληρώνει το παζλ των γνώσεων, ώστε να είναι δυνατή η εξήγηση των σχετικών πειραματικών δεδομένων που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, χωρίς τα κενά που παρουσίαζαν οι μέχρι σήμερα αποδεκτές θεωρίες.
Ο προτεινόμενος βιοχημικός μηχανισμός σχηματισμού αθηρωματικών πλακών, συνδυάζει νέα δικά μας πειραματικά δεδομένα με τα υπάρχοντα πειραματικά αποτελέσματα της διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας
Η γενικευμένη αυτή θεωρία μας που προέκυψε από το συνδυασμό των παραπάνω ερευνητικών δεδομένων, εξηγεί επίσης- με βιοχημικό τρόπο - τη γνωστή στατιστική και επιδημιολογική παρατήρηση ότι η Μεσογειακή Δίαιτα προστατεύει από το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών, την αρτηριοσκλήρυνση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, τα δικά μας πειραματικά δεδομένα με πειραματόζωα έδειξαν ότι στο ελαιόλαδο δεν είναι τα ακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά τα πολικά λιποειδή του ελαιολάδου που είναι αναστολείς του PAF. Ακόμα διαπιστώσαμε ότι αναστέλλεται ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα ζώα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, όταν στην τροφή τους περιλαμβάνονται και αναστολείς του PAF.
Με βάση τα δεδομένα των δικών μας πειραμάτων και της διεθνούς βιβλιογραφίας πιστεύουμε ότι δεν είναι η χοληστερίνη και τα κορεσμένα λιποειδή το γενεσιουργό αίτιο του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών, αλλά ο PAF. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και κορεσμένων λιποειδών στο αίμα εντείνουν την οξείδωση της LDL και κατά συνέπεια την παραγωγή PAF με τα αποτελέσματα που προαναφέραμε. Η προστασία μας από τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και κορεσμένων λιποειδών μπορεί να γίνεται με αναστολείς του PAF από τη μεσογειακή δίαιτα.
Στο θέμα αυτό εργαζόμαστε από 1995 με τη Σμαραγδή Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Βιοχημείας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοχημείας, Βιολογίας και Φυσιολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Μετά την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων μας το 1995 στο 16ο Πανελλήνιο Χημικό Συνέδριο από την Σ. Αντωνοπούλου και το 1997 στο πληροφοριακό περιοδικό (INFORM) της Αμερικάνικης Επιστημονικής Εταιρείας των Λιποειδών, προσκληθήκαμε να παρουσιάσουμε την θεωρία μας στο 93ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικάνικης Επιστημονικής Εταιρείας των Λιποειδών στον Καναδά το 2002, όπου παρουσιάστηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Χαράλαμπο Καραντώνη.
Το 1999 ανακοινώθηκε στο 71ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας της Αθηροσκλήρωσης και το 2002 παρουσιάστηκε, μετά από πρόσκληση, στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αθηροσκλήρωσης.
Πρόσφατα, μετά από πρόσκληση, η θεωρία μας δημοσιεύτηκε σαν κύριο θέμα με αναφορά στο εξώφυλλο, στο τεύχος του Νοεμβρίου του 2003 του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Lipid Science and Technology, της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας των Λιποειδών.
Τέλος, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Λιποειδών - που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα - το Μάϊο του 2004 στα Ιωάννινα, ο Κ.Α.Δημόπουλος θα αναπτύξει τη θεωρία αυτή, σαν προσκεκλημένος ομιλητής.
Ομιλητής: Κ.Α.Δημόπουλος
Καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων,
Δ/ντής Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών
Ώρα: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004, 13:00